Hypotheek Stress

Door EnzoMatrix op dinsdag 21 mei 2013 15:08 - Reacties (18)
Categorie: Random, Views: 4.963

* EnzoMatrix doet weblog afstoffen

Ik ben een huis aan het kopen, en Funda geeft inderdaad netjes aan dat het huisje (paleisje!) al onder voorbehoud is verkocht. Dat lijkt goed te zijn, ware het niet dat ik beschik over een heuse financieel adviseur, die er in is geslaagd om het stress niveau lekker hoog te houden.

"Want om een zo goed mogelijk advies te krijgen Alex, zou ik graag even het hemd van je lijf vragen".

Ok, hij zei het niet zo....Maar dat is wat ik nadien wel zo begreep, want:
Of ik ooit nog eens ging trouwen, of ik ooit nog eens omhoog zal schieten in de organisatie (ja, tuurlijk...) hoe oud ik zou worden, wanneer ik ging stoppen met werken (stoppen met werken?) En nog meer van die vragen waarvan je denkt dat een beetje bank niet alleen zou kunnen berekenen wat de hypotheek is die bij je past, maar ook of je misschien ooit eens van plan was om een aanslag te plegen op een UWV kantoor of zo (ik noem maar een zij straat).

Hij wilde weten hoe het met mijn pensioen stond. Nou goed zei ik, ik ben 29, net 5 jaar in dienst (Cadeaubon voor een niet onaanzienlijk bedrag in the pocket!) dus verwacht er niet teveel van!

Maar hij wilde natuurlijk een overzicht van een iets meer officiŽle aard. Dus ik naar MijnPensioenOverzicht.nl - Je moet daar met je digID inloggen, dus dat is rete-officieel dacht ik zelf. Maar twee dagen later kreeg ik een whatsapp bericht (jaja, 2013!) van mijn zeer gewaardeerde financieel adviseur, met de vraag of ik iets van een winstbrief had of tenminste een polisblad. Natuurlijk heb ik die.....Maar waar dan, ergens in een rommelige archiefkast die niet netjes opengaat, en eigenlijk wil je hem ook niet openen, want als je dacht dat het openen al moeilijk was.....probeer 'm dan maar weer eens dicht te doen! (overigens heb ik er al eens aan gedacht om de archiefkast maar gewoon open te laten staan, maar dat is niet bevorderlijk voor de scheenbenen)


Nouja, goed, ik troost me dan maar met de gedachte dat ik nooit wat weg gooi, dus het moet 'ergens' liggen. Weer een dag verder, en mijn gebeden zijn verhoord! Een winstbrief van Nationale Nederlanden met, jawel, ongeveer dezelfde mededeling als MijnPensioenoverzicht.nl namelijk: Beste Alexander, je bent niks vooruit gekomen, kijk nog eens op dit overzicht over een jaar of 20 en dan praten we verder. Maar, dit was een leuke brief met een logootje van NN, dus ik kan dit zo trots als een pauw laten zien aan mijn adviseur.

Nou, dan had ie ook nog graag een overzicht gezien van die spaarpolis, je weet wel, die 50 euro die je aan weet-ik-veel-wie overmaakt om over 30 jaar je inleg minus beheerkosten terug te krijgen. Omdat dat zo verstandig is!

Maar die polis loopt nog niet zo lang, dus ik bel even op, want ik heb nog geen winstbrief gezien. Ik krijg iemand aan de telefoon die nog net niet begint te schaterlachen....."Winstbrief! Meneer, dan moet er wel iets te melden zijn, uw polis loopt nog niet zo lang, als we hem nu uitkeren krijgt u maar 800 euro, omdat vadertje Staat eerst 52% voor zichzelf neemt." Ik probeer hem te overtuigen van het belang van een overzicht. "Meneer mijn financieel adviseur (weer bijna een schaterlach) wil graag een overzicht van mijn financiŽle rechten en plichten (ik probeerde ook maar wat).... " Het lukte niet, dus maar even gebeld richting adviseur met de mededeling dat de spaarpolis 'heel weinig waarde heeft', nou - dan hoefde hij hem ook niet meer in te zien.

En als klap op de vuurpijl wilde de beste meneer vandaag mijn studieschuld even inzien. Omdat deze natuurlijk veel te hoog is, schoot ik in de verdediging "Die valt toch buiten een hypotheek aanvraag", de tranen staan al in mijn ogen - mijn huisje (paleisje) zal weer op Funda worden gestript van de woorden 'verkocht onder voorbehoud'! Stress!

Wordt vervolgd!

Volgende: Die verdomde mitochondriale eiwitten weer 05-'13 Die verdomde mitochondriale eiwitten weer
Volgende: Op Stelten 10-'12 Op Stelten

Reacties


Door Tweakers user onok, dinsdag 21 mei 2013 15:13

Ik ging eerst kijken bij de bank wat ik kon krijgen, en ben daarna pas een huis gaan uitzoeken. sim-pel? :P

Door Tweakers user Korben, dinsdag 21 mei 2013 15:22

Je hebt toch neem ik aan wel een financieel voorbehoud als ontbindingsreden in de voorlopige koopovereenkomst opgenomen? Anders ga je nog meer stress krijgen.

Door Tweakers user EnzoMatrix, dinsdag 21 mei 2013 15:24

Waar denkt u dat die adviseur voor dient, die weet mijn salaris, en die weet inmiddels onofficieel ook wat ik aan vaste lasten heb, tot nu toe geen probleem - En het is wel een verhaal vorm (ik verwacht gewoon dat als hij de gegevens heeft, hij een bank uitzoekt waarbij de regels mbt tot DUO schulden niet zo afstotend zijn).

Als je meteen je banken uitzoekt, is dat prima, maar ik laat dat die adviseur doen, ik wil gewoon een goed advies :) Ook dat is sim-pel...

Natuurlijk. Bij ontbinding zit er wel een boete aan vast, maar die word dan netjes gedeeld met de adviseur, want dit hebben we natuurlijk samen gedaan :)

Door Tweakers user Jarrean, dinsdag 21 mei 2013 15:30

Succes ermee! Heb zelf vandaag te horen gekregen dat bij mij de financiering rond is, de meest persoonlijke vragen komen nog bij het afsluiten van je overlijdensrisico verzekering.
(over gebruik van alcohol, tabak, drugs. ziektes in de familie en kwaaltjes die je ooit gehad hebt)

Door Tweakers user Speedfightserv, dinsdag 21 mei 2013 15:49

ik heb mijn ontbindingsredenen 3 keer moeten verlengen door dit gezeur.
Toen alles rond was met de hypotheek noemde de makelaar dit nog snel... :/

Je bent echt niet de enige in het huizen/hypotheek wezen... :Y)

Door Tweakers user Kama, dinsdag 21 mei 2013 15:49

Tja, dit komt door de nieuwe zorgplicht van banken. Ze moeten nu precies kunnen vertellen wat je financiele positie wordt in allerlei scenario's (ontslag, arbeidsongeschiktheid, pensioen, scheiding, overlijden van partner, etc. etc.). Niets bijzonders hoor.

Vroeger ging het gewoon te makkelijk...

Door Tweakers user Korben, dinsdag 21 mei 2013 15:59

EnzoMatrix schreef op dinsdag 21 mei 2013 @ 15:24:
Natuurlijk. Bij ontbinding zit er wel een boete aan vast, maar die word dan netjes gedeeld met de adviseur, want dit hebben we natuurlijk samen gedaan :)
Ik hoop dat je dat zwart op wit hebt, want 5% van de aankoopprijs gaat die adviseur echt niet ophoesten omdat hij niet wist dat jij een studieschuld had waardoor je geen hypotheek kon krijgen.

Door Tweakers user TheFes, dinsdag 21 mei 2013 16:17

Ik neem toch aan dat de standaard ontbindingsclausule betreffende financiering wel in het contract zal staan. Dus bij het niet kunnen krijgen van een hypotheek voor datum xx gaat de boel niet door.. Anders zou het wel erg naÔef zijn om het financiŽle plaatje nog niet 100% duidelijk te hebben voordat je het contract tekende.

Door Tweakers user EnzoMatrix, dinsdag 21 mei 2013 17:02

Er is momenteel een storing bij de DUO, kan nog niet inloggen met gebruik van DigID, heb ik hem even mede gedeeld. Het enige wat hij aangeeft is dat de bank waarop de schuld nu word afgeschreven de hypotheek aanvraag niet gaat accepteren, omdat ze weten van de schuld. Maar er ziin gelukkig meerdere banken. De ontbindende voorwaarden lopen tot 16-6 :) Ik moet het verhaal natuurlijk wel een beetje spannend houden mensen :)

Ik zeg stress, en natuurlijk hier en daar een grijze haar erbij, maar.....het valt wel mee hoor!

Door Tweakers user onok, dinsdag 21 mei 2013 17:45

Een studieschuld hoort idd zover ik weet geen invloed te hebben op je hypotheekaanvraag. Ik dacht dat dat regel was, maargoed ik kan me vergissen. Of het moet intussen alweer veranderd zijn :P

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 mei 2013 17:45]


Door Sybrand Kuipers, dinsdag 21 mei 2013 18:22

Naar wat ik weet hoef je niet te vermelden dat je een studieschuld hebt. Mijn inziens dus gewoon weigeren om inzage te geven. Echter is dit advies misschien wat laat:)

Door Tweakers user W.Wonderland, dinsdag 21 mei 2013 21:00

Ik vind het beetje een vreemd verhaal.
Je neemt lijkt mij een financieel adviseur in de arm om naar het totale plaatje te kijken. Deze hoort dus ook naar je studieschuld te lijken (ook al is dit misschien niet van invloed op je hypotheek). Het gaat om je financiŽle toekomst met alle mogelijke ontwikkelingen (trouwen / kinderen / dure hobby's / vervroegd stoppen / gedeeltelijk werken / vermogensopbouw)
Een Hypotheek is slechts een beperkt gedeelte van de toekomst.

Als jou doel enkel en alleen was het verkrijgen van een zo hoog mogelijke hypotheek dan heb je een hypotheek adviseur nodig welke in opdracht van jou een zo hoog mogelijke hypotheek moet lospeuteren, niet rekening houdend met items die niet verplicht zijn te melden en waarvan het wel verstandig is om ze mee te nemen.

Zelf vind ik het verstandig om je zelf ook aardig te verdiepen in hypotheken en financiŽn en wat de gevolgen (kunnen) zijn van de verschillende vormen. (we kennen allemaal inmiddels de verhalen van legiolease, de woekerpolissen en beleggingshypotheken)

We zijn tegenwoordig beter beschermd door de overheid waardoor de adviseurs waarschijnlijk ook eerlijker en beter zijn geworden maar jij gaat een verplichting aan voor de komende 30 jaar en de adviseurs hebben voor veel leed en onwetendheid gezorgd.

En voordat je een huis gaat kopen (of koopt) weet je voor 95% zeker dat het (financieel) gaat lukken. En heb je vooraf alle berekeningen klaar.

Quote: Bij ontbinding zit er wel een boete aan vast, maar die word dan netjes gedeeld met de adviseur, want dit hebben we natuurlijk samen gedaan :)
Heel vreemd, je koopt onder voorbehoud van financiering, indien je aantoonbaar niet in staat bent de hypotheek te verkrijgen gaat de koop niet door.
Indien je wel een boete hebt afgesproken en je hebt vooraf niet bekeken of het haalbaar was dan begrijp ik het helemaal niet meer. Een adviseur zou je dan nooit het koopcontract hebben laten tekenen omdat hij zelf financieel het schip in gaat.

Edit: Uiteraard alles positief bedoeld en succes met het vinden met je Paleis, we zien het wel op je blog verschijnen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 mei 2013 22:12]


Door Tweakers user EnzoMatrix, dinsdag 21 mei 2013 22:01

Volgens mij had ik al opgemerkt dat ik er hetzelfde over dacht (dat een duo schuld niet mee telt) en ook had ik al in een reactie opgemerkt dat de adviseur aangeeft dat er geen probleem is.

Ik maak een boel los merk ik. Valt me mee dat zoveel mensen er meer verstand van hebben als ik :) Maar ik koop ook niet elke dag een huis! Misschien het vervolg beperken tot Ja ik heb het huis, of Ja ik heb het huis niet :) scheelt een hoop verontrustte mensen (neem ik even gemakshalve aan dat alle reacties goed bedoeld zijn)

Peace out!

Door Tweakers user boomr, woensdag 22 mei 2013 08:18

Pff dat gezever hebben wij gelukkig nooit gehad. We hebben een assurantiekantoor waar wij veel zaken mee doen en die hebben ook de hypotheek voor ons geregeld. Kost niets (ze krijgen een zakje geld van de verzekeraars en hypotheek verstrekker) en weten in veel gevallen veel meer los te krijgen dan wij zelf! We hebben nog elk jaar zelf de verzekeringen berekend en komen nog altijd duurder uit dan het assurantiekantooor aanbied. Zelfde verhaal met de hypotheek. Daarnaast krijg ik daar een stukje service wat ik nergens kan verwachten. Heerlijk:)

Door Tweakers user Jarrean, woensdag 22 mei 2013 09:03

EnzoMatrix schreef op dinsdag 21 mei 2013 @ 22:01:
Volgens mij had ik al opgemerkt dat ik er hetzelfde over dacht (dat een duo schuld niet mee telt) en ook had ik al in een reactie opgemerkt dat de adviseur aangeeft dat er geen probleem is.

Ik maak een boel los merk ik. Valt me mee dat zoveel mensen er meer verstand van hebben als ik :) Maar ik koop ook niet elke dag een huis! Misschien het vervolg beperken tot Ja ik heb het huis, of Ja ik heb het huis niet :) scheelt een hoop verontrustte mensen (neem ik even gemakshalve aan dat alle reacties goed bedoeld zijn)

Peace out!
Een bank wilt wel van je studieschuld weten en deze heeft ook effect op je te lenen bedrag (bevestigd door mijn financieel adviseur en de rabobank), de meeste mensen kiezen er echter voor dit niet te vermelden bij hun aanvraag, een bank kan dit voor zover ik weet niet achterhalen.

Door Tweakers user thebeast12, woensdag 22 mei 2013 14:08

Nu ook bezig met een huis. Het grootste probleem is inderdaad de levensverzekering. aangezien mijn partner bij de geboorte al wat had wordt hierover nu alles gevraagd en via de huisarts.

Dan is vervolgens de huisarts nog op vakantie. Gelukkig alles nu geregeld en alleen nog wachten op reactie terug. Hoop voor 31 mei bericht te hebben zodat ik geen verlenging hoef aan te vragen.

Door Tweakers user ameesters, donderdag 23 mei 2013 15:51

> Wij zien leuk huis
> gaan naar makelaar
> kiezen hypotheek vorm uit
> krijgen aanbiedingen van banken
> laagste rente wint
> vullen wat formuliertjes in
> tekenen bij de notaris

2x zo gegaan, snap niet wat er zo moeilijk aan is? Misschien kan je beter een aankoop makelaar dan een finacieel advi-zeur in handen te nemen.

en alks ik je een tip mag geven, reken je studie schuld wel mee, als je in de problemen komt omdat je hypo te hoog is zijn helemaal de poppen aan het dansen, schuldeisers, persoonlijk faillietsement, huis gedwongen verkopen, of nog erger, geveilt... 3 jaar schulden saneering in, waarbij je alleen het stront wat je zelf produceerd mag houden, naast een beetje minimaal inkomen waarbij je nog net aan er voor kan zorgen dat je geen ondervoedings verschijnselen krijgt...

Maar goed, kan je niet dwingen om slim te zijn...

Door klaas, vrijdag 24 mei 2013 07:49

Een Duoschuld telt inderdaad gewoon mee net als alle andere schulden. U hoeft niets te zeggen maar banken en uw adviseur komen er vrijwel altijd toch achter. Mocht u NHG nodig hebben dan wordt er bij een evt probleem niet uitgekeerd indien u zaken verzwegen hebt.
Tevens geldt er sinds 1 januari een provisie verbod en ontvangt uw tussenpersoon van geen enkele instantie meer provisie.
Verder zou het fijn zijn als er alleen beweringen worden gedaan die waar zijn en stroken met de werkelijkheid, met sommige beweringen hier komt de klager van de regen in de drup

Reageren is niet meer mogelijk